Monday, October 29, 2012

Bowl of rice with egg and leek



Bowl of rice with egg and leek
卵とリーキのどんぶり







One rainy saturday in October, I went to Farmers market at UBC. There were lots of fresh and organic produce. Among all vegetables, beautiful leeks attracted me. I had been wondering what the LEEK is, since I saw it at a grocery store for the first time. I know green onion in Japan, but I had not seen such a big green onion. It was time to try the new vegetable, I grabbed a leek, and a half dozen of organic egg. :)

ある10月の雨の土曜日、UBCで開催されたファーマーズマーケットに行った。たくさんの野菜や果物、どれも新鮮でオーガニックのものたち。その中でも、とてもきれいなリーキに引き付けられた。初めて八百屋さんでリーキを見てからずっと、一体この野菜はなんなんだろうと思っていた。こんなにでっかいネギ見たことない!って。そういえば、何度か日本のスーパーで"下仁田ネギ"っていう鍋用の高級なネギを見たけど、それに近いかも。せっかくだし新しい野菜に挑戦しようと、リーキとオーガニックの卵を買った。



HOW BEAUTIFUL!!!!






Eggs are great too! 
It should be required FRESH eggs for this dish.




Recipe
Serving for 1
一人分
Ingredients
材料

5cm leek (white and green parts) / リーキ(白と緑の部分)……5cm
3 fresh eggs (or 2 eggs) / 新鮮な卵……3個(もしくは2個)
3 tbsp sweet sake / みりん……大さじ3
1 tbsp soy sauce / しょうゆ……大さじ1
1 tbsp dashi (Japanese soup stock from seaweed or fish) / だし……大さじ1
1 bowl of rice / ごはん……一椀分


Chop up leek into small pieces, and beat eggs slightly. Put leek, sweet sake, soy sauce, and dashi into a small pot. Heat it with a medium flame. When the leek soften, pour 2/3 of the egg mixture into it little by little. After the egg mixture is half done, still runny, add the remaining egg mixture and turn off. Put warm rice in a bowl, and pour the mixture on it. I would love to sprinkle "shitimi" as topping (Japanese ground mixture of red pepper and aromatic spice).  

リーキを細切れにし、卵を軽く混ぜる。小さな鍋(もしくは親子鍋)にリーキ、みりん、しょうゆ、だしを入れ中火にかける。リーキがやわらかくなったら、卵液の2/3を少しずつ流し入れる。卵が半熟状態になったところで、残りの卵液を加え、火を止める。あたたかいご飯を丼によそい、その上に具を流し込む。七味をふってできあがり。









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