Monday, October 22, 2012

Soy milk soup




Soy milk soup
豆乳スープ




Nowadays, it is popular that hot pot is made by soy milk in Japan, I wanted to try it here, Canada at the beginning of Autumn. I had Siitake mushroom, and Enoki mushroom. These remind me to have feeling something Autumn taste! Just there was left over soup stock for rice with vegetables from the day before night. I decided to make soy milk soup with that stock! It was really thick taste, and nutrition. It met my expectations:)


最近日本では豆乳鍋が当たり前の"鍋"の選択肢として主流になっている。久しぶりにカナダでも食べたくなって、秋の味覚、きのこと前日に作った炊き込みご飯の残りのだし汁で豆乳スープを作ることにした。とっても濃くて栄養満点のスープ、期待通りの味:)


Recipe

Serving for 2
二人分
Ingredients
材料


1 bunch Spinach / ほうれん草……一束
1/2 yukon potato / じゃがいも……1個
4 shiitake mushrooms / しいたけ……4個
1/2 bunch enoki mushrooms / えのき……1/2束
300ml soy milk / 豆乳……300ml

for soup stock 
だし

150ml "dashi" Japanese soup stock / だし……150ml
1tbsp "mirin" Sweet sake (for seasoning) / みりん……大さじ1
1tbsp soy sauce / しょうゆ……大さじ1


Slice potato and soak with water, cut the spinach and enoki mushrooms into 5cm, slice shiitake mushrooms. In a pot, put potato and pour water over them till they are just barely covered, then boil until potato becomes soft.

じゃがいもはスライスし水につけておく。ほうれん草とえのきは5cmくらいの長さに切り、しいたけはスライスする。鍋にじゃがいもと水をそれが隠れるくらいに入れ、じゃがいもがやわらかくなるまで火にかける。

Add soup stock, shiitake and enoki mushrooms, simmer for 5minutes, then add spinach and soy milk. Simmer another 5 minutes.

だしを鍋に加え、しいたけとえのきも加えて約5分煮る。ほうれん草、豆乳も加えてさらに5分煮る。







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